Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Γεωμετρικά στερεά και σχήματα (παιχνίδια αντιστοίχισης)


 κλικ στις εικόνες







                      Παρατηρώ το σχήμα, βρίσκω το κομμάτι που λείπει και το φτιάχνω!








Αντιστοίχισε τα γεωμετρικά στερεά
με τα σωστά σχήματα



                                       πηγή: αταξήα






Οι τέσσερις εποχές του χρόνου (εικόνες και βίντεο)










Το ίδιο δέντρο φωτογραφημένο σε τέσσερις διαφορετικές εποχές του χρόνου. Προσπάθησε να καταλάβεις σε ποια εποχή αντιστοιχεί το κάθε δέντρο.










Οι τέσσερις εποχές στη μυθολογία




Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες






Η κυρά Καλή και οι 12 μήνες



Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε μια γυναίκα η κυρά –Καλή. Μια μέρα πήγε στο δάσος να μαζέψει ξύλα για το τζάκι της. Την έπιασε μια ξαφνική μπόρα και αναγκάστηκε να χτυπήσει την πόρτα μιας καλύβας. Της άνοιξαν και μπήκε. Μέσα ήταν ένας γέρος με μια άσπρη μακριά γενειάδα και δώδεκα παλικάρια, τρία φορούσαν γούνες, τρία είχαν στα μαλλιά στεφάνια από λουλούδια, τρία είχαν στεφάνια από στάχυα και τρία στεφάνια από σταφύλια.





-Καλώς την κυρούλα, της είπαν τα παλικάρια, κάτσε να ξαποστάσεις.
-Α σας ευχαριστώ καλά μου παιδιά, απάντησε η κυρά –Καλή.
Πιάσαν την κουβέντα και κάποια στιγμή ο γέροντας τη ρωτάει:

-Ποιο μήνα αγαπάς περισσότερο; Ποιος είναι ο καλύτερος απ’ όλους;
Η κυρά –Καλή με ευγενική και καλοσυνάτη φωνή απαντά:
-Όλοι οι μήνες του χρόνου είναι καλοί και ευλογημένοι, όλοι έχουν τις χάρες τους.

Ο Γενάρης φέρνει τα χιόνια, ο Φλεβάρης την αποκριά και ο Μάρτης τα χελιδόνια. Ο Απρίλης την Πασχαλιά και ο Μάης τα λουλούδια. Ο Ιούνης τα χρυσά τα στάχυα και ο Ιούλης τα θαλασσινά τα μπάνια. Αχ κι ο Αύγουστος φρούτα καλοκαιρινά και ο Σεπτέμβρης φέρνει τρύγο και χαρά. Ο Οκτώβρης τις βροχές και ο Νοέμβρης τις ελιές. Ε κι ο Δεκέμβρης, τι χαρά, τις μεγάλες τις γιορτές! Γι’ αυτό σας λέω όλοι καλοί κι ευλογημένοι είναι!

Ο γέροντας έκανε ένα νεύμα στα παλικάρια κι εκείνα ήρθαν κρατώντας ένα δεμάτι ξύλα και ένα σακουλάκι.
-Κυρούλα αυτά είναι για σένα, ξύλα για το τζάκι σου και αυτό το σακουλάκι που θα το ανοίξεις μόνο όταν φτάσεις στο σπίτι σου και κλείσεις πρώτα την πόρτα . Καλό δρόμο να ‘χεις!

Η κυρά – Καλή τους ευχαρίστησε και τους αποχαιρέτησε. Όταν έφτασε στο φτωχικό της έκλεισε την πόρτα, άνοιξε το σακουλάκι και τι να δει!!! Ήταν γεμάτο με χρυσά φλουριά!




Σε λίγο καιρό το φτωχικό της κυρά-Καλής έγινε ένα καινούριο όμορφο σπίτι φυτεμένο γύρω γύρω με δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Ζούσε ευτυχισμένη με τα παιδιά της και περνούσαν όλοι πολύ καλά. Φρόντιζε να μοιράζει τη χαρά της και τα υπόλοιπα λεφτά της σε όσους συγχωριανούς της είχαν ανάγκη.
Μια γειτόνισσά της βλέποντας αυτές τις αλλαγές τη ρώτησε με κακία:

-Τι συμβαίνει με σένα, πού βρήκες εσύ φτωχιά γυναίκα τόσα λεφτά; Μπας και τα κλεψες;
Η κυρά –Καλή έκατσε και της τα εξιστόρησε όλα, με το νι και με το σίγμα.
Η γειτόνισσα ήταν πλούσια και δεν είχε ανάγκη , όμως ζήλεψε και χωρίς να χάσει καιρό ξεκινάει για το δάσος. Φτάνει στην καλύβα, χτυπάει την πόρτα και την υποδέχονται τα παλικάρια.

_Καλημέρα θείτσα, κάτσε να σε φιλέψουμε.
_ Κακή, ψυχρή κι ανάποδη, ξυλιάσανε τα χέρια μου και πάγωσαν τα πόδια μου μ΄ αυτόν το βρωμόκαιρο.
Πιάσαν την κουβέντα και ο γέροντας τη ρωτάει:
- Για πες μου να χαρείς ποιο μήνα αγαπάς περισσότερο, ποιος είναι πιο καλός;
- Όλοι τους είναι χάλια, πάρτον τον έναν χτύπα τον στον άλλο! κανέναν δεν αγαπώ. Ο Γενάρης με παγώνει με τα χιόνια και ο Φλεβάρης με ζαλίζει με τα καρναβάλια του. Ο Μάρτης φέρνει χελιδόνια και κουτσουλάνε τις αυλές και ο Απρίλης μου φέρνει αλλεργία, φτερνίζομαι και γεμίζω σπυριά. Ο Μάης φέρνει τα λουλούδια, τρέχουν τα παιδιά, φωνές παντού….. μου παίρνουνε τ’ αυτιά. Ο Ιούνης φέρνει δουλειές, μπελάδες, ….τρέχα να θερίσεις και τον Ιούλη ν’ αλωνίσεις, ούφ ….
Ιούλης, Αύγουστος τι ζέστη! ιδρώτας, μπάνια … άμμο παντού, καύσωνας, μύγες και κουνούπια, σωστή φρίκη!

Ο Σεπτέμβρης πώς να ζήσεις; τρύγος, κούραση α πα πα πα…. Και τον Οκτώβρη πιο πολλές δουλειές, έρχονται οι βροχές, με τρελαίνουν οι βροντές κι οι αστραπές! Ο Νοέμβρης στρώσε- ξέστρωσε, ψάξε μάλλινα, στρώσε χαλιά……. και υπομονή για να αντέξεις του Δεκέμβρη το μπελά: καλικάντζαροι, γλυκά, δώρα, κάλαντα και πάει ο παράς!
Ο γέροντας έκανε ένα νεύμα στα παλικάρια και εκείνα έφεραν στην κυρά το δεμάτι με τα ξύλα και το σακουλάκι.
-Ορίστε, αυτά είναι για σένα, ξύλα για το τζάκι και αυτό το σακουλάκι που θα το ανοίξεις μόνο όταν φτάσεις στο σπίτι σου, μην ξεχάσεις πρώτα να κλείσεις καλά καλά την πόρτα!
Έφυγε χωρίς να χαιρετήσει κανένα, πέταξε το δεμάτι με τα ξύλα έξω από την καλύβα και κρατώντας σφιχτά το σακουλάκι έτρεξε στο σπίτι της. Πρώτα έκλεισε και μαντάλωσε τα παραθύρια και την πόρτα και μετά αναποδογύρισε το σακουλάκι περιμένοντας να ξεχυθούν τα χρυσά φλουριά. Μα αυτό ήταν γεμάτο φαρμακερά φίδια που απλώθηκαν στο σπιτικό της.






Άρχισε  τότε λοιπόν να τρέχει και να φεύγει μακριά για να γλυτώσει. 
Έτσι πήρε ένα μάθημα για τον κακό της τρόπο και τα απαίσια λόγια της ενώ η κυρά –Καλή έζησε καλά κι εμείς καλύτερα!

Λαϊκό παραμύθι, απόδοση: Τζιάκη Δέσποινα 
Μερική απόδοση: ο ζωηρός μαθητής





Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Οι δώδεκα μήνες - εικόνες























Τραγούδια για τα γεωμετρικά σχήματα και στερεά

















Παίζω με το τάγκραμ










Το τάγκραμ μπορεί να δημιουργηθεί από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (  5 τρίγωνα, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τετράγωνο) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες. Το ανακάλυψαν οι κινέζοι πριν από χιλιάδες χρόνια.






πάτησε εδώ και εδώ για να μεταφερθείς στα παιχνίδια

Μπορεί να είναι λίγο δύσκολο για την ηλικία σου αλλά μπορείς να καταφέρεις να φτιάξεις κάποια σχήματα. Πρώτα διαλέγεις σχήμα και μετά με το ποντίκι το σχηματίζεις. Καλή επιτυχία!






Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Η διαφήμιση (Μαρία Γουμενοπούλου)











Δημιουργός: Γιάννης Φερεντίνος




Γιάννης Τσαρούχης: οι 12 μήνες









Γιάννης Τσαρούχης (1910 -1989)

Παρουσιάζονται τα έργα: 

- ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΠΟΧΕΣ (1972) 
- ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΜΗΝΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (1968-69)

Μία καθαρά ανθρωποκεντρική και αλληγορική σειρά έργων του Γιάννη Τσαρούχη είναι και η προσωποποίηση των εποχών και των μηνών του έτους . 

Μία ακόμη αρμονική συνύπαρξη ανατολής και δύσης , του παραδοσιακού και λαϊκού με το κλασικό και το μοντέρνο . Στα πρότυπα της αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής παράδοσης αλλά και με εμφανής στοιχεία της Αναγεννησιακής τέχνης του μπαρόκ , ο ζωγράφος συμβολικά σμιλεύει και έντεχνα πλάθει τις αλληγορικές μορφές του σε ένα συνδυασμό με μια λιτή και συμβολική νεκρή φύση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος πόζαρε σαν ο Δεκέμβριος , ο τελευταίος και γηραιότερος μήνας του χρόνου. Όπως και στα λαϊκά παραμύθια οι μήνες είναι τα δώδεκα παλικάρια όπου σαν ουράνιοι φτερωτοί άγγελοι έρχονται και φεύγουν μέσα στο χρόνο , ο κάθε ένας με την δική του σειρά , προσφέροντας στους ανθρώπους τα πολύτιμα αγαθά τους . 


Πόσες ημέρες έχει ο κάθε μήνας (βίντεο)














Παρακολούθησε το παρακάτω βίντεο και μάθε πόσες 
ημέρες έχει ο κάθε μήνας

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Ποτέ ξανά πόλεμος!






τέχνη στην άμμο με θέμα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο
η Ουκρανία έχασε το 1/4 του πληθυσμού της στον πόλεμο

αναδημοσίευση από:   φόρουμ (Ε΄τάξη 2009-10)





ζωγραφίζω την ειρήνη






από τη σειρά του ΣΚΑΪ  " ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ"


ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος




η γερμανική εισβολή




η κατοχή




η εθνική αντίσταση







Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012

Ξυπόλητο Τάγμα (ταινία)







Το «Ξυπόλητο Τάγμα» είναι η αληθινή ιστορία 160 παιδιών, που η δράση τους πήρε διαστάσεις μύθου όταν διώχτηκαν από τα ορφανοτροφεία της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί κατακτητές στα χρόνια της κατοχής του Bʼ Παγκοσμίου Πολέμου.
Οι Γερμανοί αδειάζουν τα δημόσια κτίρια και τα επιτάσσουν. Ανάμεσα σε αυτά τα κτίρια είναι και αρκετά ορφανοτροφεία. Τα ορφανά πετάγονται στο δρόμο. Μια ομάδα, απ’ αυτά τα ορφανά, για να επιβιώσουν, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους. Οργανώνονται σαν μυστικός «στρατός», με ιεραρχία και πειθαρχία. Μόνα τους συγκροτούν ομάδες κρούσης και βοήθειας. Πηγή για την τροφοδοσία τους είναι τα γερμανικά καμιόνια που κουβαλάνε ψωμί και τρόφιμα και οι μαυραγορίτες. Τα κλεμμένα μοιράζονται στα ορφανά, αλλά και σε άλλους κατοίκους της Θεσσαλονίκης που είχαν ανάγκες.
Τα παιδιά του «Ξυπόλυτου Τάγματος» έμειναν στην ιστορία σαν «σαλταδόροι». Ο θρύλος λέει, πως πέρα από την αρωγή που παρείχαν στο κόσμο, κατάφερναν με την εξυπνάδα και το κουράγιο τους να βοηθούν την Αντίσταση, βρίσκοντας τρόπους να φυγαδεύουν στη Μέση Ανατολή Έλληνες, Αμερικάνους και Εγγλέζους αξιωματικούς, με σκοπό να ενωθούν με τους εκεί συμμαχικούς στρατούς.






Γελοιογραφίες του '40.




το βρήκα στο ιστολόγιο Πλανήτης Έψιλον


από τον Γρηγόρη Ζερβό


Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

28η Οκτωβρίου 1940 (βίντεο και παρουσίαση)


από την εκπομπή: η μηχανή του χρόνου
















                          τραγούδι: η Σημαία μας






















Η παρουσίαση είναι από την Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου

Ανακαλύψτε το περιβάλλον παίζοντας



Στη σελίδα oikoskopio kids  υπάρχει μια σειρά από "έξυπνα " παιχνίδια για παιδιά και όχι μόνο. Διάλεξε παιχνίδι και παίξε.



κλικ στην εικόνα






αναδημοσίευση από το φιλικό ιστολόγιο: Να σου πω τι έμαθα





Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Ο Ντούτσε αφηγείται (το πρώτο ελληνικό animation)










Το πρώτο ελληνικό animation, «Ο Ντούτσε αφηγείται», δημιουργήθηκε τη δεκαετία του ’40, από το σκιτσογράφο Σταμάτη Πολενάκη. Ο «Ντούτσε» έμεινε για δεκαετίες χαμένος, μέχρι που βρέθηκε και παρουσιάστηκε στο κοινό τη δεκαετία του ’80. Ο Πολενάκης ξεκίνησε να φτιάχνει τα σκίτσα το 1942, ολοκληρώνοντάς τα το 1945. Τρία χρόνια αργότερα, εν μέσω εμφυλίου πολέμου, έκανε τα γυρίσματα σε συνεργασία με τους Πρόδρομο Μεραβίδη και Παναγιώτη Παπαδούκα.

(πηγή κειμένου: tvxs.gr)






Βοήθησε τον Μίκυ να βρει το μισό (Διαδραστικό Παιχνίδι)

Δώδεκα μήνες αθλητές



ΕΔΩ ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ


Θρυλική εκπομπή (1976-1980), του Τρίτου Προγράμματος, του Μάνου Χατζιδάκι. Μικρά και μεγάλα παιδιά λάτρεψαν τον κόσμο της Λιλιπούπολης και τα καμώματα των κατοίκων της. Στα τέλη του 1980 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τα τραγούδια της.


Μουσική: Ν. Κηπουργός, Δ. Μαραγκόπουλος, Λ. Πλάτωνος
Στίχοι: Μ. Κριεζή
Εικόνες - Παρουσίαση: ΚαΤερίνη Τζι








Δώδεκα μήνες αθλητές

στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.

Ο Γενάρης με μποτίνια
κι ο Φλεβάρης με παλτό
και ο Μάρτης
με σορτσάκι ριγωτό.

Ο Απρίλης με κασκέτο
και με άσπρες ελβιέλες
και ο Μάιος κι ο Ιούνιος
με τις ξώπλατες φανέλες.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Ο Ιούλιος ο χίπις
με μπλου τζην και χαϊμαλιά
και ο Αύγουστος
με ψάθα και γυαλιά.

Ο Σεπτέμβρης κι ο Οκτώβρης
με αδιάβροχα σακάκια
κι ο Νοέμβρης κι ο Δεκέμβρης
με πουλόβερ και σκουφάκια.

Δώδεκα μήνες στη γραμμή
τινάζουνε τα πόδια
κι όλοι πηδάνε με ορμή
του δρόμου τα εμπόδια.

Δώδεκα μήνες αθλητές
στο γήπεδο του χρόνου,
δώδεκα μήνες αθλητές
κάνουν αγώνα δρόμου.




Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παζλ με χαρτονομίσματα



κλικ στην εικόνα





Μάθε καλύτερα να αναγνωρίζεις τα ευρώ!
 Συναρμολόγησε τα χαρτονομίσματα όσο πιο γρήγορα μπορείς.
Πριν ξεκινήσεις το παιχνίδι, διάλεξε τα ελληνικά (πάνω δεξιά στην οθόνη)


πηγή : αταξήα






Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Σημαία Ελλάδας (χειροτεχνίες και εθνικός ύμνος)









Τα χρώματα της σημαίας, γαλάζιο και λευκό, συμβολίζουν το γαλάζιο της Ελληνικής θάλασσας και το λευκό των αφρισμένων κυμάτων.

Οι οριζόντιες γραμμές είναι 9, όσες και οι συλλαβές του συνθήματος της Ελληνικής Επανάστασης,"ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ `Η ΘΑΝΑΤΟΣ".

Ο λευκός σταυρός συμβολίζει την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη, 






ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ

Ο Ελληνικός Εθνικός Ύμνος καθιερώθηκε από το Ελληνικό κράτος το 1865. Αποτελεί απόσπασμα του ποιήματος «Ύμνος εις την ελευθερία» το οποίο έγραψε ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. 
Την μουσική του Εθνικού Ύμνου έγραψε ο Νικόλαος Μάντζαρος το 1828.



Στο μακροσκελές αυτό ποίημα (158 στροφές) ο νεαρός ποιητής κάνει ανασκόπηση της Ελληνικής Επανάστασης. Καυτηριάζει την στάση των μεγάλων δυνάμεων της εποχής εκείνης. Περιγράφει επίσης τις κακουχίες και τα μαρτύρια των αγωνιστών καθώς και τους επικρίνει για την συνεχή γκρίνια τους.  Δείχνοντας πάντα προς την Ελευθερία, αυτή την αρχαία θεά , την ίδια την μητέρα Ελλάδα, ο ποιητής καλεί τους Έλληνες να συνετιστούν και να ενωθούν για αποκτήσουν την ελευθερία τους, την πιο μεγάλη ανθρώπινη αξία. 


Αν και οι 158 στροφές του ποιήματος ομοιοκαταληκτούν και μπορούν να τραγουδηθούν στην μουσική του Εθνικού Ύμνου, μόνο οι πρώτες δύο στροφές αποτελούν τον Εθνικό Ύμνο. Η μουσική του Εθνικού Ύμνου είναι γραμμένη σε ρυθμό 3/4, στο ρυθμό του Τσάμικου του πιο λεβέντικου Ελληνικού χορού.

(πηγή κειμένου: krokeai.com)



Εθνικός Ύμνος 


Σε γνωρίζω από την κόψη ,

του σπαθιού την τρομερή
Σε γνωρίζω από την όψη ,
που με βια μετράει τη γη 



Απ ' τα κόκαλα βγαλμένη,

των Ελλήνων τα ιερά.
Και σαν πρώτα ανδρειωμένη,
Χαίρε, Ώ χαίρε ελευθεριά! (3)






Η πασχαλίτσα πεινάει. Βοήθησέ την!


κλικ στην εικόνα






Σκοπός σου  σε αυτό το παιχνίδι είναι να βοηθήσεις την πασχαλίτσα να φάει την τροφή της (κόκκινες βούλες). Δεν πρέπει όμως να πιαστεί από τα άλλα έντομα. Για να κινηθείς πρέπει να περάσεις από πράσινο σημείο σε άλλο πράσινο σημείο. Παίζεται με το ποντίκι.


το βρήκα στο http://mikapanteleon.blogspot.gr/




Παίζω με αλφαβητικές σειρές και διαλυτικά (Διαδραστικό Παιχνίδι)

Το παράξενο ταξίδι του Φουντούλη (μαθαίνω τη γλώσσα μου)




μαθαίνω τη γλώσσα μου παίζοντας!

κλικ στην εικόνα για να παίξεις






Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Από πού είσαι ποταμάκι; (ζωγραφιές)



Ζωγραφιές εμπνευσμένες από το ποίημα του Ζαχαρίου Παπαντωνίου που κάναμε στο μάθημα της Γλώσσας. Και κάποια ελεύθερα θέματα. Έχουμε κάποιους που αρνούνται να μπουν σε καλούπια!