Η μεσογειακή φώκια monachus monachus πήρε το όνομά της είτε εξαιτίας του σχήματος του πάνω μέρους του κεφαλιού της που μοιάζει σαν να φοράει σκούφο ρωμαιοκαθολικού καλόγερου είτε επειδή δε ζει σε μεγάλες ομάδες προτιμώντας την απομόνωση από την ανθρώπινη παρουσία. Αναπαρίσταται σε αρχαία Ελληνικά νομίσματα και αναφέρεται σε αποσπάσματα του Ομήρου που την περιγράφουν να λιάζεται σε αμμουδερές ακτές.
περισσότερες πληροφορίες για τη φώκια monachus monachus εδώ
Παιχνίδια με τη τη φώκια monachus monachus εδώ
Βόρειες Σποράδες και Θαλάσσιο Πάρκο
Η MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, είναι μια περιβαλλοντική μη κυβερνητική οργάνωση, για την προστασία των ελληνικών θαλασσών μέσω της προστασίας της απειλούμενης με εξαφάνιση μεσογειακής φώκιας.
Στόχος, η επιβίωση της Monachus monachus και ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον για το σήμερα και το αύριο.
Μία από τις βασικότερες δράσεις της οργάνωσης αφορά στη διάσωση και περίθαλψη ορφανών ή/και τραυματισμένων φωκών. Για αυτό η MOm λειτουργεί από το 1990 το Κέντρο Περίθαλψης & Επανένταξης Φωκών στην Αλόννησο στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων. Είναι το μοναδικό Κέντρο Περίθαλψης εξειδικευμένο για τη Monachus monachus στη Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα στο Κέντρο Περίθαλψης έχουν φιλοξενηθεί 24 ορφανά νεογέννητα φωκάκια, 11 από τα οποία μετά από τη φροντίδα και περίθαλψη των ειδικών κατάφεραν να επιστρέψουν υγιή στο φυσικό τους περιβάλλον.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου