Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Η ζωή της αρκουδίτσας (παιχνίδι και βίντεο)



κλικ στην εικόνα



(το είδα στο ιστολόγιο Να σου πω τι έμαθα)


εκπαιδευτικό παιχνίδι

Η Ζωή της Αρκουδίτσας είναι ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι με θέμα τη ζωή της αρκούδας και τη σχέση της με τους ανθρώπους. Υλοποιήθηκε για την περιβαλλοντική ΜΚΟ Καλλιστώ.
Η ιστορία μας ξεκινά όταν ο πρωταγωνιστής μας, μια μικρή αρκουδίτσα, χωρίζεται από τη μητέρα της κατά τη διάβαση ενός αυτοκινητόδρομου. Η αρκουδίτσα πρέπει να επιβιώσει μόνη της στο δάσος, ξεκινώντας μια μεγάλη περιήγηση για να βρει ξανά τη μαμά της. Στο δρόμο της θα μάθει πώς να νικά την πείνα και την κούραση, πώς να προφυλάσσεται από τον καιρό, ενώ επίσης θα έρθει σε επαφή με ανθρώπους, πλησιάζοντας στους οικισμούς και τους δρόμους. Θα τα καταφέρει άραγε, ή θα την νικήσουν οι αντιξοότητες;
Το παιχνίδι βάζει τον παίκτη στο ρόλο της αρκουδίστας, δίνοντας μια φρέσκια οπτική πρώτου προσώπου στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η άγρια πανίδα και την καχυποψία και φόβο με τον οποίο αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι τις αρκούδες. Στόχος της εφαρμογής είναι να φέρει τους παίκτες σε επαφή με τον κόσμο της αρκούδας και τον τρόπο ζωής των μεγάλων θηλαστικών που χρόνο με το χρόνο κινδυνεύουν ολοένα και περισσότερο.
Το σενάριο του παιχνιδιού αναπτύχθηκε από κοινού από την περιβαλλοντολόγο Φανή Αραμπατζίδου και την Point Blank. Την εικονογράφηση ανέλαβε η Chickenworks. Η ηχητική επιμέλεια έγινε από τον Λεωνίδα Παλάσκα, ενώ η μουσική γράφτηκε από τον Φώτη Αναστασιάδη. Η Point Blank ανέλαβε τον διαδραστικό σχεδιασμό και την τεχνική υλοποίηση.





Η καφέ αρκούδα (Ursus arctos) είναι παμφάγο θηλαστικό ζώο, είδος αρκούδας (ίσως το γνωστότερο) που μπορεί να φτάσει σε μάζα από 170 μέχρι 300 κιλά. Υποείδος της είναι η Αρκούδα γκρίζλι, διάσημη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην Ελλάδα, η καφέ αρκούδα υπάρχει κυρίως στη δυτική και βορειοδυτική Ελλάδα ωστόσο ο πληθυσμός της είναι περιορισμένος. Γενικότερα, συναντάται στην Ασία, την Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική και τα όρη της βόρειας Αφρικής. Μία από τις αξιοπερίεργες φάσεις του βιολογικού κύκλου της αρκούδας είναι ο χειμέριος ύπνος που διαφέρει ουσιαστικά από τη γνωστή χειμερία νάρκη που χαρακτηρίζει άλλα είδη θηλαστικών όπως ο σκαντζόχοιρος για παράδειγμα. 

Οι βασικότερες διαφορές είναι:
Κατά τη χειμέρια νάρκη η θερμοκρασία του σώματος του ζώου πλησιάζει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος (σχεδόν 0 °C), οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός ελαττώνονται δραματικά και το ζώο ξυπνά ανά διαστήματα για να αποβάλει.

Κατά το χειμέριο ύπνο η θερμοκρασία του σώματος της αρκούδας ελαττώνεται κατά ένα βαθμό περίπου σε σχέση με την κανονική (38 °C), οι καρδιακοί παλμοί και ο αναπνευστικός ρυθμός δεν ελαττώνονται δραματικά και το επίπεδο εγρήγορσης είναι υψηλότερο από ότι στη χειμέρια νάρκη, γι' αυτό η αρκούδα ξυπνάει πολύ εύκολα όταν ενοχληθεί στη φωλιά της. Τέλος, πρέπει να προσθέσουμε ότι η αρκούδα δεν αποβάλλει ούρα ή κόπρανα γιατί τα ανακυκλώνει ο οργανισμός της.

Ο χειμέριος ύπνος είναι ένας ακόμα τρόπος προσαρμογής της αρκούδας στις αντίξοες συνθήκες του περιβάλλοντος όπου ζει. Είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος επιβίωσης για ένα μεγαλόσωμο παμφάγο θηλαστικό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Μια ακόμα βασική λειτουργία είναι η προστασία των ευάλωτων νεογνών, εφ' όσον γεννιούνται μέσα στη φωλιά υπό ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας σαν να είναι ένα είδος θερμοκοιτίδας.




Δεν υπάρχουν σχόλια: