Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Δικαίωμα στην ειρήνη







ΚΑΘΕ 3 ΛΕΠΤΑ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗ ΓΗ!    

                       

                            ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΟΙ ΝΑΡΚΕΣ!



180 δευτερόλεπτα...
3 ολόκληρα λεπτά αρκούν για να πεθάνει ένα παιδάκι κάπου στη γη σε κάποιο πόλεμο που ποτέ δεν προκάλεσε και ποτέ δεν συμμετείχε.
Κάθε 3 λεπτά μια αθώα παιδική ψυχούλα δολοφονείται από τα όπλα των μεγάλων.



Τα παιδάκια δεν έχουν χρώμα δεν έχουν πατρίδα δεν έχουν θρησκεία. Είναι απλά μικρά αθώα παιδιά. Οι μεγάλοι πολεμούν για το χρώμα τους την πατρίδα τους τη θρησκεία τους αλλά στον πόλεμο τους, στον οποιονδήποτε πόλεμο τα θύματα είναι τα παιδιά. Και όσα δεν πεθάνουν ή δεν τραυματιστούν, είναι και αυτά νεκρά. Οι πληγές στην ψυχή τους δεν κλείνουν δεν επουλώνονται. Πώς να γίνει άλλωστε αυτό όταν τα μάτια τους έχουν δει μια βόμβα να κομματιάζει τους γονείς τους την ώρα που έπαιζαν στο σαλόνι του σπιτιού τους. Όταν έχουν ακούσει μια ριπή και έχουν δει τον μεγάλο τους αδερφό να κόβεται στη μέση, όταν παίζουν με τους φίλους τους σε κάποιο χωράφι και τους έχουν δει να κατακρεουργούνται επειδή πάτησαν κατά λάθος μια νάρκη που κάποιος μεγάλος είχε με τέχνη θάψει στο έδαφος...



Σύμφωνα με το Διεθνές παρατηρητήριο ναρκοπεδίων αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάσπαρτες νάρκες σε 80 χώρες στον κόσμο. Φυσικά και στη χώρα μας. Τόσο στα ανατολικά της σύνορα όσο και στα βορειοδυτικά της. Στις περιοχές του Γράμμου και του Βιτσίου υπάρχουν νάρκες – ευτυχώς πλέον απενεργοποιημένες- από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Σύμφωνα πάντα με το παρατηρητήριο κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους 20.000 άνθρωποι που κατά λάθος πάτησαν σε νάρκη. 
Το 20% από αυτούς είναι παιδιά δηλαδή 4000.



Το  παρακάτω βίντεο είναι από την πολυβραβευμένη ταινία “Οι χελώνες πετούν” του Κούρδου σκηνοθέτη Bahman Ghobadi

Μια παρέα παιδιών ζουν και παίζουν σε ένα Κουρδικό χωριό στα σύνορα με το Ιράκ, την περίοδο της Αμερικάνικης εισβολής στο Ιρακ αμέσως μετά τον Θάνατο του Χουσείν.

Η συγκλονιστικότερη σκηνή του έργου είναι αυτή που ακολουθεί. Ένα 4χρονο κορίτσι παγιδεύεται μέσα σε κάποιο ναρκοπέδιο ενώ έπαιζε. Το μωρό έχει άγνοια κινδύνου και περπατάει ανάμεσα στις νάρκες, ενώ τα άλλα παιδάκια ουρλιάζουν να μείνει ακίνητη. Το παιδάκι χαμογελάει και συνεχίζει να περπατά. Κάποια στιγμή ο “δορυφόρος” ο αρχηγός της παρέας που τον ονόμαζαν έτσι, αποφασίζει να σώσει το παιδί...


Αναδημοσίευση κειμένου από onalert.gr



Για τους γονείς:

Το βίντεο δείχνει μια όψη της ζωής που είναι σκληρή. 
Δείτε το πρώτα εσείς και αποφασίστε αν θα 
το δείξετε και στα παιδιά. 

Κλικ στην εικόνα













Δεν υπάρχουν σχόλια: